Een Amerikaanse toerist is op bezoek geweest in Tiroli.
Zijn naam is: Kalisse.

Bedankt voor het bezoek. 

Hier kan je de foto’s vinden.

——————


Tete bedankt voor de vele jaren hulp en hoopt dat de crisis vlug over is zo dat hij het schooltje terug kan openen

——————

Dit jaar hadden we niet de mogelijkheid om veel extra bagage mee te nemen.

Hadden toch enkele laptops, wat kleren en schoentjes mee.

Tot onze vreugde was het dak herstelt en werd de vloer afgewerkt zodat de volledige ruimte gebruikt kan worden.

We danken nog diegene die onze vzw steunen, zowel materieel en als financieel, zodat we de kinderen toch wat kunnen helpen in hun verdere ontwikkeling.

Marleen en Hugo

Voor de foto’s KLIK HIER …
Voor de video KLIK HIER …

——————

 

——————

Deze maand in april zijn Hugo & Marleen en familie naar Tiroli geweest en hadden ze zoals altijd koffers vol met spullen voor de kinderen.

Je kan ook enkele filmpjes bekijken op ons YOUTUBE-kanaal

Ziehier de foto’s:

——————

Hola vrienden van Tiroli hier het laaste nieuws.

Van het jaarlijks bezoek van Hugo en Marleen en het jaarlijkse kerstfeest.

Het bezoek van Hugo en Marleen was weer feest in Tiroli met de vele valiezen met klederen en schoentjes die ze meebrachten en natuurlijk de centjes om het schooltje te runnen zo er was weer veel feestvreugde en dankbaarheid in de ogen van de kinderen dat kunt u zien op de bijhoorende fotos.

Nu het kerstfeest was een groot sucses en hoe het gaat het leek wel een feest voor het ganse dorp met muziek en dans van de kinderen.

De weeskinderen hebben een lekkere maaltijd met frisdrand gekregen en daarna muziek en danjes en zo was er veel vreugde en dankbaarheid in de kinderogen.

En dit alles is mogelijk dank zij de steun van alle mensen die sponseren.

Nog maals veel dank in de naam van de kinderen en ook Gelukkige Kerst en Nieuwjaarwensen.

Foto’s kan je hier vinden…

Georges

——————

Hola aan al de mensen die het project Tiroli steunen,

Ben eindelijk in Tiroli geweest zonder toeristen om alles eens te bekijken en hoever ze staan met de renovatie van het schooltje.

Het oude klasje is volledig afgebroken wegens de slechte toestand van het gebouw.

Hoger op zijn ze begonnen aan een nieuw klaslokaal,het is groter en hoger voor de warme lucht en het bovenste stuk gaat open blijven aan de voorkant zo kan de warme lucht weg(zie foto)

We hopen klaar te zijn wanneer de school terug start in september.

Dit zijn de kosten van het nieuwe klasje.

Planken voor de zijmuren: 20 stuk aan 800 peso =18000 peso

zink voor het dak : 15 stuk 3000 peso

nagels: 2000 peso

deuren: 2 stuk 6000 peso

werk: 10000 peso

Vloer: 55 zakken cement 300 peso =16500 peso

vrachtwagen zand: 6000 peso

gravel:3000 peso

Total 65000 peso = 1300 euro

 

Maandelijkse kosten personeel.

Direkteur: 4000 peso per maand

Leraar: 4000 peso per maand

kook mevrouw: 4000 per maand

Eten: 10000 per maand

Totaal:22000 peso per maand = 440 euro

 

groetjes

Georges.

 

——————

Begin december 2016 gingen Marleen, Hugo en Georges op bezoek naar Tiroli. Bij aankomst waren de kinderen juist een bord rijst aan het eten. Na het uitdelen van kleding aan de kinderen werd er gezongen, gedanst en spelletjes gespeeld.

Met steun van VZW “Samen voor Haïti”  werd er een extra ruimte gebouwd om het zonnepaneel te plaatsen en waar de zonne-energie in batterijen wordt opgeslagen. Men heeft dan de mogelijkheid om GSM en dergelijke op te laden. Ook werden er laptops bezorgd en is men gestart met het opleiden van de kinderen om deze te gebruiken. Er moet enkel nog voor internet gezorgd worden.

Marleen en Hugo danken alle sympathisanten voor hun vrijgevigheid, zodat ze 2000 euro hebben kunnen verzamelen voor de weeskinderen.

 Als we de evolutie zien vanaf 2011 tot 2016 dan kunnen we zeggen het geld goed besteed wordt en dat grote stappen werden gezet voor de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen.

——————

Er is een nieuw promofilm opgenomen je kan deze bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=PZoGEiSZM5I

——————

De nieuwe pc kamer is klaar hier kan je wat foto’s bekijken.

——————

Zoals ieder jaar in de maanden juli en augustus is zeer weinig interesse om naar Haïti te gaan. Met de verkiezingsproblemen is er een waarschuwing om niet naar daar te gaan.

Ik ben ondanks mijn gezondheidsproblemen toch nog geweest met drie mensen, waarvan een lerares is New Jersey die veel Haïtiaanse kinderen in haar klas heeft.

Ik heb al het materiaal (zonnepaneel, batterijen, inverter) meegenomen en ook het voorschot betaalt voor het bouwen van een lokaal om alles te instaleren.

Dit alles is mogelijk met de steun van VZW Bouwen voor Tiroli, VZW Vrienden van Tiroli, Sint Jan Berghmans College, de Hospitaalridders en nog andere donoren.

In naam van de kinderen veel dank aan alle mensen die ons helpen.

ik heb ondertussen twee laptops ontvangen van vrienden hier zo het gaat goed met het project computer.

 

Georges

——————

 

In December waren Marleen en Hugo weer op bezoek. Zoals alle jaren konden ze rekenen op de financiële steun van familie, vrienden, collega’s en zeker van de parochie. Zo werd 2000 euro opgehaald waardoor men de kinderen van eten, medische bijstand en onderwijs kan voorzien. Ook hadden ze dit jaar een koffer met 30 kg kleding bij.

Foto’s in het fotoalbum.

——————

Het nieuw winkeltje van TeTe waar ze de souvenirs verkopen die gemaakt zijn door de oudere kinderen

Bezoek van Georges  aan Tiroli met twee meisjes van Noorwegen die 4 valiezen met klederen en boeken ,spelletjes meegebracht hadden.

FOTO’S HIER….

——————

Zo het was weer feest in Tiroli, Hugo en Marleen op bezoek en dit jaar hebben ze zo maar eventjes 2500 EURO opgehaald, zoals alle jaren via vrienden, collega’s, de parochie en dit jaar ook van hondenschool “Snuffel” te Klein-Willebroek.

Door dit bedrag was men in de mogelijkheid om de kinderen een kerstfeest te geven.

Er werd ook een geschenk, een houtsnijwerk, gemaakt om hun dank uit te drukken voor al de mensen die hen helpen.

Na veel tegenslagen is ondertussen de trap afgewerkt en gaan we nu beginnen aan een latrine voor de kindjes. Dit met dank aan VZW Samen Voor Haïti, die voor de infrastructuur zorgt.

Het ziet er weer wat beter uit voor 2015 in Tiroli.
Foto’s kan je terugvinden in het fotoalbum.

——————

Zo hier de foto’s van het kerstfeest in Tiroli.

Alle kinderen hebben ook een kerstgeschenk ontvangen,de jongens een autootje en de meisjes een barbie popje.
Foto’s kan je terugvinden in het fotoalbum.

 

Voor iedereen veel dank voor de steun en een gelukkig nieuwjaar!

Georges

——————

Zo het nieuwe schooljaar is begonnen ook in Tiroli,heb geld gestuurd voor boeken,schrijfgerief en centjes voor de lerares zo dat ze goed kunnen starten.

De afwerking van de trap heeft vertraging opgelopen wegens ziekte van de man (chikungunya) en ik heb Tete opdracht gegeven om iemand anders te zoeken.

De trips liggen momenteel terug stil,wegens geen belangstelling,zo ze kunnen verder dank zij de steun van vele mensen die een goed hart hebben.

Deze maand Organiseert Hugo en Marleen een etentje ten voordele van Tiroli,Bedankt Hugo en Marleen en alle mensen die deelnemen.

Georges

——————

Zo nog nieuws uit Tiroli,sorry dat het zo lang geduurd heeft maar veel problemen met mijn rug gehad,tweemaal in België voor een operatie,maar uiteindelijk geen operatie nodig,kan het nog uitstellen.

Zo de werken gaan verder aan de trap en de lokaaltjes dank zij Youri en zijn VZW die hebben 1500 Euro overgeschreven.

Ondertussen heeft het Jan berchmans college terug de jaarlijkse wafel verkoop gedaan en die heeft 2300 euro opgebracht,zo dat ziet er weer goed uit voor dit jaar.

Veel dank aan al deze mensen vanwege de kinderen van Tiroli.

En we doen verder dank zij jullie,als ook Hugo en Marleen,de hospitaalridders die hebben ook hun jaarlijkse donatie overgeschreven,ook veel dank,ik hoop dat ik niemand vergeten ben.

Georges

Foto’s van de stand van zaken vindt je bij Photos.

——————

Zo het was weer feest in Tiroli ,Hugo en Marleen waren op bezoek en die hebben zo maar eventjes 2400 euro meegebracht. Ingezameld bij familie, vrienden, collega’s en de Pastoor en parochie van O.L.Vrouw Bijstand.  Marleen had ook weer een pak kleren mee, samen met wat schrijfgerei voor het schooltje. Wow veel dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze actie.

Zo weer geld voor een kerstfeest voor de kinderen en een beetje voor de lerares die de kinderen dagelijks de nodige kennis  bijbrengt,want die heeft al een paar maanden geen centjes ontvangen,eerst eten voor de kinderen,want leren met een lege maag gaat niet goed.

Ondertussen is er ook 1000 euro van Youri aangekomen voor de bouw van een versterking en een trap,de werken vangen aan in januari 2014.

En dan begint in januari ook een actie in het Sint Jan Berghmans college te Brussel, zo het ziet er goed uit voor Tiroli in 2014.

Ook dank aan de Hospitaalridders voor hun jaarlijkse bijdrage.

Youri heeft ook een laptop meegegeven en daar heb ik win 7 opgezet en ik had hier nog een printer,zo nu kunnen ze printen,heb ook op een laptop van Hugo win xp in het Frans en een scanner bij gevoegd,zo nu kunnen ze scannen en printen,en daar kunnen ze een beetje geld verdienen voor het weeshuis.

Want de bedoeling is om ze een beetje zelfstandig te maken,want ja de Leeraar wilt 3000 peso per maand wat normaal is.

Nu ondertussen heeft de Directeur van het Jan Berghmans college een nieuwe actie van de kinderen aangekondigd

Zo dat was een beetje het laatste nieuws van Tiroli.

Veel dank aan iedereen van de kinderen.

George

——————

Even wat kort nieuw uit Tiroli binnenkort starten de werken voor de bouw van een gloednieuwe trap in beton en ook de versterking van de grond die langs de trap loopt.
Meer info en foto’s volgen van de werken….

trap tiroli 001

——————

Ich hatte wieder vier Deutsche zu Besuch, die schon im letzten Jahr in Tiroli waren.
Sie haben 50 Schulhefte und Geld für zwei Wandtafeln gespendet. da die Kinder bis-
her auf einem Holzbrett schreiben mussten. Die Schüler haben sich sehr gefreut und es gab Süssigkeiten und andere Naschereien – eine Party im Waisenhaus!
Mein Eindruck ist, dass das Dorf ärmer gewordrn ist. Man kann die Auswirkungen der
Wirtschaftskriese spüren.
Jetzt habe ich zwei Laptops ausgehändigt, die von Freunden und Maleen Hugo ge-
spendet wurden. Sie sind mit einem speziellen Programm für Kinder zum Erlernen des Schreibens
verwendet werden kann.
Wer alte PC´s übrig hat, ist uns immer willkommen – sie werden dringend gebraucht. Auch die Trep-
pe zum Schulgelände muss erneuert werden, damit die Kinder und Besucher die schule einfach und
gefahrenlos erreichen können.
Jetzt möchte ich mich im Namen der Kinder und Tiroli für alles, was Sie für uns tun, recht herzlich
bedanken!

——————

Zo na twee maanden stilte heb ik weer 4 Duitsers gehad om Tiroli te bezoeken,die waren er al geweest vorig jaar,en die hebben 50 schriften gekocht en geld gegeven om twee borden te maken,want nu schrijven de Leeraars op een houten plank,zo de kinderen waren uitbundig en er waren ook snoepjes en andere lekkernijen,dus feest in het weeshuis.

Maar mijn indruk is dat het dorp armer is geworden,ook daar ziet u de gevolgen van de economische crisis!

Nu ik voor ik het vergeet ik heb ook twee laptops pc afgegeven die waren geschonken door vrienden van Marleen en Hugo,en die gaan gebruikt worden met een speciaal programma om te kinderen te leren schrijven.

Als er nog mensen zijn met oude laptops pc die zijn altijd welkom,ze hebben er nog 4 nodig om al de kinderen te bedienen met dat schrijf programma.

Nu ik wil iedereen nog bedanken voor alles wat jullie doen voor de kinderen in naam van Tiroli.

——————

Zo het is zo ver de grond is eigendom van de school,het resterend geld is overgeschreven en we hebben de koopakte.

De eigenaar probeerde nog het voorschot te houden voor de huur,maar ik heb hem veto gesteld,einde van de verkoop als hij zich niet aan de voorwaarden hield.

Zo nu kunnen we verder alles beter maken voor de kinderen in hun eigen schooltje,ik hou jullie op de hoogte.

Sorry dat het zolang geduurd heeft voor nieuws maar ik heb het hier heel druk momenteel.

Vele groeten en dank in de naam van Tiroli,

Georges

 

——————

 

Goed nieuws voor aankoop van de grond!

Youri heeft 3500 euro samengebracht en het Sint-Jan Berchmanscollege heeft in een paar weken zo maar eventjes 4300 euro opgehaald.

Zo proficiat voor deze prestaties en de dank van de kinderen.

Zo we kunnen overgaan voor de aankoop van de grond zo dat de kinderen in hun eigen schooltje kunnen les krijgen.

Dus nu is het aan mij om alles in goed banen te leiden en daar ben ik volop met bezig.

Georges

——————

Aan al de mensen die een bijdrage gegeven  hebben voor Tiroli via Hugo en Marleen, Pastoor en parochie van O.L.V bijstand,vrienden, collega’s en familie

In de naam van de weeskinderen hartelijk dank en uw bijdrage, die word goed besteed,voor eten,onderwijs en medicijnen voor deze arme kinderen,en zal ook bijdragen voor een kerstfeest,ik wou dat u dankbaarheid in de ogen van de kinderen kon zien .

Ook in mijn naam Georges,de mentor of het project,het voelt goed in tijden van veel oorlog en geweld in onze wereld dat er nog mensen zijn met een goed hart ,aanvaard mijn oprechte dank voor alles wat u doet.

De kinderen van Tiroli,het personeel en Georges

De foto’s van het kerstfeest kan je hier bekijken.

——————

Het gaat weer goed met het weeshuis, de laatste week driemaal geweest,eerst met Nederlanders en een Duitser, dan met Hugo en Marleen,en gisteren met 6 Duitsers.

Hugo en Marleen hebben ook veel foto’s en video genomen.

Foto’s kan je hier vinden

——————

Hola geen goed nieuws van Tiroli,

Het lijkt er op dat Haiti alle ongeluk krijgt. Bij de orkaan Sandy vielen er 45 doden, gelukkig geen slachtoffers in Tiroli, wel veel materiële schade. Het dak van het schooltje is volledig weg gewaaid en de rest staat op invallen door de hevige regen, ook de weg naar Tiroli is een gedeelte weg gespoeld, zo momenteel is het niet bereikbaar met een voertuig.

Tete is er in geslaagd om in Restoration te geraken en heeft mij gebeld om het slechte nieuw te melden.

Zo dat is het laatste nieuws van daar,ik hou jullie op de hoogte hoe het verder verloopt.

——————

Zo na 5 weken in België veel steun ontvangen,Sint-Jan Berchmanscollege 2066 euro, orde van de hospitaal ridders 1500 euro,en nog een 150 euro bij het bezoek bij Hugo en Marleen,dus fantastish voor Tiroli,en veel dank aan al de mensen die hulp verlenen.

Bij mijn eerste bezoek aan Tiroli,nieuwe schoolbanken gekocht ,en het ontbrekende dak zeil,zo ze zitten terug in het droge.

——————

Zo ik wil een stille medewerker in het daglicht plaatsen Youri en zijn vrouwtje en zus, hij is de webmaster van onze website en ze hebben ook een project om geld in te zamelen voor de bouw van een weeshuis in Tiroli,ze proberen sponsors te vinden en organiseren allerlei evenementen om geld in te zamelen.

Dat geld gaat op een rekening tot er genoeg is om het project te starten.

Een klein voorbeeld Youri heeft de dodenmars van Bornem 100k, uitgewandeld!!!!!!!

Proficiat Youri en veel dank van Tiroli

Meer info op: www.bouweenweeshuis.be